26 Mart 2014

2014-15 Galatasaray Kadro planlaması



Acısıyla tatlısıyla 2013-14 sezonunun son 8 haftasına girdiğimiz şu günlerde devamlı kendisini yenileyen dünya ve Avrupa futbolu içerisinde tutunmak isteyen vizyonunu,hedefini şampiyonlar ligi şampiyonluğu olarak koymuş Galatasaray kadrosunun maaş ve sözleşme ebabında güncel kadrosu ve önümüzdeki yıla nasıl girmesi ile alakalı dilimiz döndüğünce bazı gerçekler ve öngürüler içersinde geçecek bir yazı olacaktır .

2013-14 Sezonunda şu oldu bu olmadı tartışmasına girmeyeceğim zaten olabildiğince taraftar sinirli ve yeterince tartışmalar yapılmaktadır.

Öncelikle Galatasaray yönetimi bazında mevcut düzenin devamı etmesi ile birlikte vizyon-hedef ve oynatmak istediği futbol mantalitesine göre Ünal Aysal ve Mancininin devam edeceği (2. şık Ünal Aysal kalır yönetimini yeniler,Mancini gider Mourinho imkansız olsa da en mantıklısı Ukraynanın içinde bulunduğu savaş koşulları içersinde belki Lucescu gelir)öngörülerek bu yazı kaleme alınmıştır.

Sosyal medyada Şenol Güneş ismi geçiyor,zamanlama hatası yapılmış olur diyorum ..
Mancini gelmeden Ligi,düzeni tanıyan mevcut kadroyu avucunun içi gibi bilen, yönetmiş Şenol Güneş’i,Mancini gelmeden sezonu kurtarmak adına getirilebilir ,başarılı olursa devam edilebilirdi ..
Ama O tren Mancini geldiği gün gittiği gibi, kadro planlaması,Dünya futboluna bakışı  ve scouting’i ile Şenol hoca maalesef takımı ayağa kaldıramaz,2010-11 Trabzonspor şampiyon efsane kadrosunu Şenol Güneş değil Ersun Yenal’ın kurguladığını unutmayalım.

Eğer yine iddia edildiği gibi Mancini içerdeki yeniçerilerin isyanı nedeniyle Rijjkard gibi feda edilirse klupte birkez daha futbolcuya dayalı sistem devam edecektir.Bundan etkilenecek olan GS (En az 5 yıl geriye) ve taraftar olacağını söylemeye gerek yoktur sanırım..

Ünal Aysal’ın vizyonu ve yönetsel mantığı ile buna izin vereceğini sanmıyorum.(Derin GS etki etmez,başkanı kızdırıp bıraktırtmazlarsa ki yine dedikodular aldı başını gitti )

Kayseri maçı sonrası takım kaptanlarından Selçuk İnan’ın kankası Burak Yılmaz ile takım otobüsüne binmeyip Arenayı kişisel arabası ile terk etmesi doğru ise kendisine teşekkür edilmeli ,Ali Şen’in 1997 yılında yaptığı gibi alınacak radikal bir kararla sezon sonunda kendileri ile yollar ayırılmalıdır.

Malumunuz burası Muz Cumhuriyeti ve heran her şey olabilir yıllık planı geçtim nerdeyse 2 aylık planın imkansız olabileceği bir ülkeden bahsediyoruz .

Kriterlerimiz UEFA’nın şike yapanlara cezasını verdiği tüm pisliklerin temizlendiği Ülke futbolunda yeni anlayışla göreve gelen TFF ‘nin yabancı statüsü ve/veya AB serbestisini UEFA standartlarında getirmesi ile oluşacak kadro planlaması..

Not:Yabancı yasağı için model ülkenin bize en uygun olarak Almanyanın seçildiğini düşünerekten (Kadroda bulunması gereken 12 Almanya vatandaşı futbolcu ve bunların 8 tanesinin altyapıdan yetişmesi gerektiği ve sınırsız yabancı kuralı)
Bizimkilerin bunu 5 altyapı 12 TC pasaportlu futbolcu +Sınırsız yabancı  olarak dizayn ettiğini varsayıyorum. 


Galatasaray mevcut kadrosunda altyapıdan üst yapıya geçen (Emrecan-İbrahim Coşkun-Berk Ünsal) ve kiralıklar dahil toplam 40,Transferin son gününde TC pasaportunun yetiştirilememesi/alınamaması dolayısıyla sözleşme imzalayamayan Endoğan Adili’nin de anlaşıldığı ve önümüzdeki yıl kadroda olacağını varsayarsak 41 futbolcu ….

Galatasaray spor klubu 41 futbolcuya yıllık alacakları karşılığında toplamda 44.832.000 EURO yıllık ücret ödemektedir .


(Veriler KAP ve Transfermarket bilgilerinden alınmıştır ..Bonservis bedelleri,Futbolcuların maç başına ve sözleşmelerinde yeralan bonus miktarları,Teknik kadro ve yardımcılarının ücretleri bonusları dahil değildir)

Anlaşılacağı üzere Teknik kadro ve futbolcu maçbaşı + bonusları da devreye girdiği zaman klube maliyeti yıllık 50 milyon €’nun üstünde bir rakam çıkmaktadır .

Klubun bu yıl şampiyonlar liginde gruplardan çıktığını (yaklaşık 25 milyon €) kazandığını varsayarsak,Lig şampiyonluğunu büyük ölçüde kaybettiğini düşünürsek..(ZTK’nın maddi olarak getirisi yanlış bilmiyorsam 1.4 milyon USD ve Mancini sözleşmesinde bu kupayı alırsa 500.000 € bonus sözleşmesi olduğunu da dipnot olarak geçeyim!) Gelir-Gider hesapları ve maliyetlerin çokluğunu sizin muhakemenize bırakıyorum.

Eğer yukarda bahsettiğimiz gibi 2014-15 sezonu itibariyle STSL’de ki kural 12 TC pasaportu (5 altyapı) olup 27-30 civarında kadro planlaması ile lige başlanacaksa ,öncelikle 12 futbolcuyu seçmeliyiz.(UEFA kurallarına göre Altyapıdan gelene oyuncunun enaz 3 yıl altyapıda oynaması gerekmektedir diye biliyorum(!) )

Altyapı kontenjanından A kadroda yeralacaklar:
1-Semih Kaya;Her ne kadar kendisini üst düzey oynayabilecek kapasitede görmesem de son 3 deneyimi,yerli ve altyapı orijin’li olması ile kadroya ismini yazdırır
2-Emrecan Coşkun:Potansiyeli,Stoper-solbek ve Altyapı dan gelmesi dolayısıyla.
3-İbrahim Coşkun:Potansiyeli ve Axuere geçmişi ile gelecek vadeden oyuncumuz,altyapı kuralına uymayabilir (En az 3 yıl şartı (!)),olmadı başka birisini al!
4-Berk Ünsal:Forvet oyuncusu
5-Altuğ Taş:A2 deki maçlarından takip ettiğimiz kadarıyla mevcut yaşında Adidas ile anlaşabilecek kadar potansiyeli oldukça yüksek gelecek vadeden futbolcumuz.

Yukardaki isimlerden bazıları Mancini tarafından kadro planlaması çerçevesinde A2 den başka isimlerle yerdeğiştirebilir.

TC Pasaport’lu kadroda bulunması gerekenler ;

6-Koray Gunter
7-Veysel Sarı
8-Oğuzhan Kayar
9-Endoğan Adili ;TC pasaportunun alınacağını varsayıyorum.
10-Umut Gündoğan
11-Hamit Altıntop
12-Salih Dursun
13-Hakan Balta
14-Emre Çolak:Artık kiraya verilip takip edilmesi gerekir  ve/veya altyapı orijini sayesinde kural nedeniyle Altyapıdan gelenler kadrosunda yer bulabilir.


Mevcut yabancı sınırlaması nedeniyle TC pasaportlu futbolcuların aldıkları ücretlerin enaz 3-4 katını aldıklarını hepimiz gibi bizde varsayıyoruz ….

Yukardaki isimlerden hangisi yıllık 2-3 milyon EURO para isteyebilir ?O nedenle hepsi kadroda yer bulabilmek adına maximumlarını zorlayacaklardır,maliyetleri az olması sebebiyle aşağıda bahsettiğim DÖNGÜ’ye girebilirler.

Size örneklemeyi şu şekilde yapmak istiyorum mevcut kadroda bulunan Sabri-Ceyhun-Gökhan Zan-Umut Bulut-Yekta Kurtuluş-Aydın Yılmaz-Yiğit Gökoğlan-Sercan Yıldırım’dan ve diğerlerinden sezon içersinde ne verimi alınabildi ki bu oyunculara ortalama 600-700 bin € para verilmektedir ???
Toplamda ne kadar para ödeniyor bunlara ?Biz büyük klubüz önemli değil diyemezsin artık FFP !!

Burak Yılmaz’ın sezonbaşında Lazio’a gitmemesi (13 Milyon EURO)ne kadar yanlışsa ,Yekta Kurtuluş’un devre arasında Trabzonspor’a gitmemesi bizim için hem ödediğimiz maaş ve elde edilecek bonservis nedeniyle O kadar yanlış olmuştur.

Hep istediğimiz Shatkar-Porto vb takım olabilme hayallarimiz varsa eldeki futbolcuların yaş-potansiyel-verimlilik-piyasası çok ama çok iyi takip edilmelidir…
Satış Pazarlamanın en can alıcı noktası TIMING’tir,eğer malı doğru yerde doğru zamanda elden çıkartmazsan bu mallar elinde kaldığı gibi gelecek paradan da olursun..

Ama bunun için marketi iyi takip edip,konuya hakim olmak zorundasın..

Burak Yılmaz geçen sene şampiyonlar liginde öyle yada böyle toplam 8 gol atmış ve kariyerinin zirvesine çıkmıştır,sen kendisinden Ronaldo olmasını bekliyorsan,daha çok para kazanırım diyor, piyasayı bilmiyor ve STSL kuralını bahane edip elden çıkartmıyorsan kusura bakma ama bu senin işbilmezliğindir!!
Burak Yılmaz asla 10 milyon €’nun üstüne çıkabilecek potansiyelde birisi değildir,çıktı ise yerine kimi koyacağından bağımsız törenle uğulamalısın,!

4 sezondur Galatasaray  kadrosu içersinde yeralmış Yekta ‘nın biranda evrilip Pogba-Melo-Ramirez olmasını beklersen devre arasında sana Trabzon tarafından gelmiş olan teklifi geri çevirme salaklığına girersin ….

Şu saatten sonra Burak Yılmaz ve Yekta elde patlamışlardır,alıcılarının da(Bonservis ödeyip) çıkacağını sanmıyorum
Umarım ben yanılırım…

Bakınız Dany !
2012-13 sezonunda Schalke 04 elenip şampiyonlar liginde çeyrek finale çıkılıp şampiyon olunduğu sezon sonu Totenham kendisine 6 milyon €’luk bir teklifle gelmiş ama zamanının teknik direktörü tarafından gönderilmeyip bu devre arasında boş-beleşe takım aradığımız oyuncumuz!!

Hep döyledim söylemeye devam edeceğim …Bir futbolcunun kapasitesi gelebileceği teknik-taktik ve mental olarak bir nokta vardır ve sen klup olarak bu noktayı çok ama çok iyi bilmelisin…Eldeki malı ederi ve/veya üstüne sattığın anda yerine daha ucuza koyabileceğin deneyeceğin yeni,genç ve potansiyel vaadeden oyuncuları maliyetsiz getirip denemiş tutmazsa göndermiş olursun ..(Burak-Yekta-Dany gibiler yakın tarihte örnek olduğu için özellikle o isimleri kullandım)

Dany+Burak+Yekta = 19 milyon € alınsa idi devre arasında yapmış olduğun 9 tane genç transferinin değeri daha anlamlı olurdu ..

DÖNGÜ, DÖNGÜ,DÖNGÜ

Alıp satma meselesinde çok önemlidir ….

Gelelim kadro planlaması konumuza ,

UEFA ve STSL için olmazsa olmaz TC ve Altyapı isimlerini belirledikten sonra eldeki yabancılar ve kadroya alınması gereken potansiyeller ile ilgili yabancı transferine geçilebilir ..

2014-15 Sezonu için Muslera-Sneijder-Alex Teles-Melo-Hajroviç-Ontivero(kiraya verilebilir) dışında ki tüm yabancılarla
Drogba;Sözleşmesi bitiyor,Büyük bir klupe yakışır şekilde kendisine Teşekkür edilip yollar ayrılmalı ..
Chedjoue:Bu adam bize geldiğinde Fransanın en iyisi seçilmişti,ne oldu ne olmadıya girmeden hala piyasası ve isteyeni varken (Hamburg-Monaco) minumum zararla elden çıkartılmalı .
Eboue:Son 2 şampiyonluğumuzda ciddi katkılar sağlamıştır,son 2 yıldır yaşı itibariyle de düşüşe geçmiştir,Teşekkürlerden bir demet’te kendisi için kullanılmalı J
Dany:Dünya kupasında Kamerun MT kadrosunda bulunması ve yaşının genç olması nedeniyle zararsız elden çıkartılabilir.
Amrabat:Malaga forması altında göserdiği performansla klup tarafından istenildiği duyulmaktadır,3-5 arası ne alınırsa kardır diyip gönderilmeli.
Burdisso:Sezon sonu kiralık sözleşmesi bitiyor,hatta  sezon sonuna bile kalmayabilir.


Bütün bu yazılanlardan bağımsız Dünya kupası oynayacak Muslera-Sneijder tarafından kendilerinin ayrılmak isteyeceği gibi taleplerinde gelebileceği gerçeğini göz ardı etmememiz gerekir .!!


Bütün yukardaki senaryoların biran gerçekleştiğini kabul edelim elde kalan futbolcular ve aldıkları maaşlar ;
Toplam 19.315.00 EURO ….


Şimdi eldeki yaşlı kadroyu temizledi ve Altyapı+TC pasaportlu oyuncu listeni de yaptı isen yabancı futbolcu taarruzuna geçebilirsin …

Büyük takımda hersene komple kadro değişikliği olmaz,FIFA mı oyunuyorsun diyen kardeşim şu soruları bir cevaplayıver ;

1-604 kuralında bile elinde yeterli TC pasaportlu oyuncun yok iken ,devre arasında alınanlara neden kızdın ?(Ki bana göre yabancı kuralı kaldırılsa da onlardan bağımsız kadroda tutulacak potansiyelli gençler aldın)

2-Yabancı kuralı çıkmış olsa idi yine bu transfer taarruzuna girmek zorunda kalmayacak mı idin?

3-Takımın yaşlandığını ve miadını dolduğunu görmüyormusun?

4-Hedefi Avrupa CL’de üst seviyeler olan klubün yaşlı ve doymuş oyuncular nedeniyle koşu mesafelerine hiç baktın mı?
5-Takımın Avrupanın alt kategorilerinde ki Braga-Cluj-Kopenhag gibi takımları sidik zoruyla yenmesi normal mi?

6-Takımın taraftar gazıyla/korkusu ile içsaha maçlarını kazandığını,deplasmanlarda ruh gibi ortada dolaştığını yanıtlayabilirmisin?

Aldıkları maaş toplamını yarıyarıya düşürdüğün yabancı ve 3/1 ödediğin potansiyelli Türk oyuncularla takım olma yolunda çok ama çok daha hızlı yol alabilirsin .

Kimler mi alınacak ?

Tabii ki habire genç alınması da yanlış bir strateji olacaktır,önemli olan bu potansiyel gençlerin yanlarını tecrübeli ve seni hedeflerine taşıyabilecek oyuncularla kaynaştırılmasıdır …

Eeee bunu da bizahmet Mancini yapsın ..





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder